PEMANFAATAN PROBIOTIK DARI BAHAN BAKU LOKAL PADA PAKAN TERHADAP KELANGSUNGAN HIDUP DAN PERTUMBUHAN BENIH IKAN MAS (Cyprinus carpio L.)

Authors

  • Fitria Novi Herlina Universitas Bung Hatta
  • Amri Universitas Bung Hatta

Keywords:

probiotic; survival rate; growth

Abstract

Probiotic is a product that contains a microorganism that benefits the host. The purpose of this study is to analyze the effects of probiotic exploitation of local raw materials on food for the sustenance and growth of the seeds of the goldfish. The study employed experimental methods by using a full random design (RAL) of 4 treatment and 3 deuteronomy. The highest survival rate for the treatment C (90,000%). The absolute highest growth of the length is at treatment C (4,050 cm). the absolute highest growth of weight is at treatment C (5,333 g).

References

Gusman, E., dan Firdaus, M. 2014. Pemanfaatan Buah Mangrove Sebagai Campuran Pakan Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Ikan Mas. Jurnal Harpodon Borneo. 7(1): 27-35.

Nanda, F. dan Nurcahyani, Y.D. 2018. Pemanfaatan Probiotik Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Budidaya Ikan Lele. Penamas Adi Buana. 2(1): 43-46

Etviliani, M., Dhengi, S., dan Rume, M. I. 2021. Pengaruh Pemberian Pakan Dengan Tambahan Probiotik Terhadap Laju Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Lele Dumbo (Clarias Gariepinus). Jurnal Ilmu Kelautan Dan Perikanan. 03(01).

Ahmadi, H., Iskandar dan Kurniawati, N. 2012. Pemberian Probiotik Dalam Pakan Terhadap Pertumbuhan Lele Sangkuriang (Clarias gariepinus) Pada Pendederan II. Jurnal Perikanan Dan Kelautan. 3(4): 99-107.

Peraturan Pemerintah Nomor 82 Tahun 2001 Tentang Pengelolaan Kualitas Air Dan Pengendalian Pencemaran Air.

Downloads

Published

2022-08-02