AJARAN ZEN DALAM SHOUJIN RYOURI
Abstract
In this thesis, the author examines the Zen teachings contained in Japanese cuisineShoujin Ryouri. The reason the author took this title because the writer wanted to know what
kind of Zen teachings and what zen teachings contained in Shoujin Ryouri. This study aimed
to describe the meaning of the teachings of Zen and Zen teachings contained in Shoujin
Ryouri. The method used in this research is descriptive method. To analyze the data the author
us uses the theory of culture and the theory of signs or semiotics. From the result of this thesis,
the author founded that shoujin ryouri there is the teaching of zen. Ranging from the
selection of raw materials, processing, serving dish, and the process of cuisine to eat.
Keywords: Zen, Shoujin Ryouri
References
Anwar, Etty N. 2009. Akuninshouki-Zettai
Tariki Dalam Agama Buddha Jepang.
Jakarta: Penaku.
Christomy,T dan Untung Yuwono. 2004.
Semiotika Budaya. Depok: Pusat
Penelitian Kemasyarakatan dan Budaya
Direktorat Riset dan Pengabdian
Masyarakat Universitas Indonesia.
Liliweri, Alo. Prof. Dr. 2014. Pengantar
Studi Kedbudayaan. Bandung: Nusa
Media.
Maryaeni, Dr. M. Pd. 2005. Metode
Penelitian Kebudayaan. Jakarta: PT
Bumi Aksara.
Moleong, Lexy J. 1993. Metodologi
Penelitian Kualitatif. Bandung: Remaja
Rosda Karya.
Nurgiyantoro, Burhan. 1995. Teori
Pengkajian Fiksi. Yogyakarta: Gajah
Mada University Press.
Pradopo, Rachmat Djoko. 2002. Kritik Sastra
Indonesia Modern. Yogyakarta: Gajah
Mada University Press.
Sachari, Agus. 2002. Pengantar Metodologi
Penelitian Budaya Rupa, Desain,
Arsitektur, seni Rupa, dan Kriya.
Jakarta: Erlangga.
Sutrisno SJ, Mudji dan Prof. Dr.Christ
Verhaak SJ. 1993. Estetika Filsafat
Keindahan.
Yoneda, Soei. 1982. The Heart of Zen
Cuisine. Tokyo and New York:
Kodansha International Ltd.
Yukiyo, Toriimoto. 2006. Shoujin Ryouri to
Nihonjin. Tokyo: Shunjusha.
Skripsi:
Andayani, Sri. 2015. Orang Jepang dan Pola
Makan : Dampaknya Terhadap
Kesehatan. Skripsi. Padang:
Universitas Bung Hatta.
Christianti, Priska Morrisa. 2007. Analisis
Pengaruh Buddha Cina dan Buddha
Zen Dalam Chaseki Ryouri.
Skripsi.BINUS
Natalia, Winda. 2006. Pengaruh Ajaran Zen
pada Tama Karesansui di Kuil Ryoan-ji
dan Daisen-in di Kyoto. Skripsi.
Padang: Universitas Bung Hatta.
Nurlela, N. 2006. Makna Kesederhanaan
dalam Rangkaian Ikebana untuk
Chanoyu. Skripsi. BINUS
Rahmawati, Riza. 2014. Filosofi Seni Pedang
Samurai dan Etika Bushido Dalam
Pendidikan Karakter Kendoka. Skripsi.
Padang: Universitas Bung Hatta.
See, Rhany. 2010. Pengaruh Zen Dalam
Etika Bisnis Orang Jepang. Skripsi.
Padang: Universitas Bung Hatta.
Silalahi, Eva Nurintan. 2009. Nilai-Nilai
Ajaran Zen Buddhisme Dalam Estetika
Keramik Jepang. Skripsi. Medan:
Universitas Sumatera Utara.
Internet :
http://www.shabkar.org/download/pdf/Shojin
_Ryori_Culinary_Fundamentals_in_Ze
n.pdf
http://www.eonet.ne.jp/~limadaki/buda
ya/jepang/artikel/utama/agama_buddha.
html
http://www.kasuisai.or.jp/special/shojin.html
http://subpokbhsjepang.wordpress.com/2008/
/06/sejarah-masakan-jepang/
http://www.allinjapan.org/shojin-ryoribuddhist-
vegetarian-cuisine/
http://travelience.com/blog/eating-the-zenway-
shojin-ryori-the-food-of-buddistmonks/
http://www.freebeautytips.org/zenbeauty.
html
http://www.hermitary.com/solitude/aesthetics
.html
https://theory.yinyanghouse.com/theory/chin
ese/five_element_acupuncture_theory